Zo leeft Vlaanderen
Indiville en VRT voeren grootschalig onderzoek naar ons wel en wee in 2016
‘Een kwart van de Vlamingen krijgt werk en gezin niet gecombineerd.’ ‘De helft van de singles kan de financiële eindjes moeilijk aan elkaar knopen.’ ‘We geven onszelf een 7 op 10 voor geluk’, terwijl we ‘pillen bij de vleet slikken.’ Online, op radio en tv beende de VRT een week lang een grootschalig onderzoek van Indiville uit. Een foto van Vlaanderen anno 2016.
Hoe leeft Vlaanderen (samen)? Die centrale vraag beheerste journaals, radioprogramma’s en deredactie.be van de VRT in de week van 6 tot 10 juni. Vijf dagen lang hield de openbare omroep ons wel en wee tegen het licht.
Hoe gelukkig zijn we? Waar vinden we onze ware liefde? En hoelang blijven we samen in een relatie? Wat dan met de kinderen? Hoe eenzaam kunnen we ons voelen en slikken we slaappillen en antidepressiva om ons beter te voelen? Blijft het werk op kantoor of nemen we het mee naar huis? Vinden we nog wel een gezond evenwicht tussen professioneel presteren en genieten van het leven? Doet onze partner genoeg in het huishouden? Hoe vet staat ons spaarvarken en hoe makkelijk of moeilijk krijgen we de maand financieel rond?
Deze en veel meer vragen stelde Indiville in opdracht van de VRT Nieuwsdienst om een zo volledig mogelijk en representatief beeld te krijgen van het Vlaanderen van nu. Elk cijfer uit het onderzoeksrapport vertelt een verhaal van mensen van vlees en bloed. Die mensen kwamen aan het woord. Ook deskundigen uit verschillende wetenschappelijke disciplines droegen verklaringen aan over hoe we effectief (samen)leven en waarom dat soms verschilt van hoe we wìllen (samen)leven. Kortom, dit onderzoek zwengelde een debat aan dat geen mens onberoerd kon laten.
All over the news
Alle bijdragen van de VRT (online en tv) op basis van ons onderzoek vindt u hier
Het radiodebat met Jan Hautekiet
Het onderzoek
Indiville deed voor de VRT Nieuwsdienst en onder begeleiding van de VRT Studiedienst een onderzoek naar de verschillende samenlevingsvormen in Vlaanderen. Prof. dr. Sofie Vanassche (KU Leuven) werkte mee als externe expert. Samen met VRT stelde Indiville de verwachtingen van het onderzoek scherper. Ook de te bevragen samenlevingsvormen werden preciezer gedefinieerd. De enquête werd afgenomen tussen 25 februari en 28 maart 2016, telefonisch en online. 2.163 Vlamingen (ouder dan 18 jaar) vulden de vragenlijst in. In april stelde Indiville de belangrijkste conclusies voor aan de VRT-nieuwsdienst.