Bij dit soort onderzoek analyseren we hoe mensen uw organisatie of merk zien en hoe het zich verhoudt tot concurrenten of vergelijkbare organisaties. Het doel is om de positie van uw merk of organisatie in het bredere landschap te begrijpen en eventuele aanpassingen voor te stellen om aantrekkelijker te worden voor verschillende doelgroepen en/of om zich te onderscheiden van andere merken of organisaties.
Bij Indiville onderzoeken we meestal welke gebieden in de samenleving een merk of organisatie kan beïnvloeden, zoals duurzaamheid, diversiteit en inclusie, of arbeidsomstandigheden. Ons positioneringsonderzoek model helpt bij het bepalen van hoe uw organisatie of merk zich kan onderscheiden en profileren op deze maatschappelijke aspecten.
Een onderzoeksvraag binnen dit domein?
Wat is het doel van communicatie?
Het doel van communicatie is tweeledig. Ten eerste is het belangrijk dat de boodschap duidelijk wordt overgebracht, en ten tweede is het streven om de impact op kennis, houding en gedrag bij uw doelgroep zo groot mogelijk te maken.
Met behulp van een pre-test kunt u vooraf inzicht krijgen in de effectiviteit van uw communicatie-uitingen voordat u deze aan een breed publiek presenteert.
Dit is een snelle en kostenefficiënte manier om uw communicatie te verbeteren.
Als u overtuigd bent van uw communicatie, kan een post-test handig zijn om achteraf te meten of het communicatiemateriaal het gewenste effect heeft bereikt.
Met een post-test kunt u bepalen wie er bereikt is met uw campagne, welke kanalen het beste hebben gepresteerd, wat de overlap tussen uw kanalen is en of uw communicatie heeft geleid tot activering van uw doelgroep.
Het meten van resultaten is essentieel. Hoe effectiever uw campagne is, des te hoger uw Return on Investment (ROI).
Een onderzoeksvraag binnen dit domein?
Tevredenheid van klanten en gebruikers verhogen dankzij een verwachtingsmodel
Dankzij een tevredenheidsonderzoek kom je te weten of klanten en gebruikers tevreden zijn over een product of dienst. We combineren een tevredenheidsonderzoek met een verwachtingsmodel, zodat we dieper inzicht verkrijgen in de eigenschappen van een product of dienst. Op welke eigenschappen rekenen gebruikers of klanten, welke eigenschappen stellen hen tevreden en welke zorgen voor een verrassing?
Dankzij het toepassen van deze aspecten uit de sociale psychologie, vermijden we de te beperkte blik die we terugvinden in traditionele modellen die uitgaan van een lineair verband tussen de tevredenheid over verschillende aspecten en de algemene tevredenheid. “Hoe meer, hoe beter” gaat voor klanttevredenheid immers niet altijd op.
Een onderzoeksvraag binnen dit domein? Contacteer ons.
Tevredenheid en welzijn van werknemers
Mensen verlangen naar organisaties waar werk en welzijn samenvloeien, naar werkgevers die het nieuwe psychologische contract erkennen en omzetten in de praktijk. Tevredenheidsonderzoek bij Indiville benadert tevredenheid en welzijn niet enkel vanuit de werkomgeving. Wij onderzoeken steeds de mens, zijn rol als werknemer en zijn verhouding ten opzichte van de werkgever én de maatschappij.
Ontdek alles over ons unieke methodes rond arbeidsonderzoek of contacteer ons meteen.
Een onderzoeksvraag binnen dit domein?
Bij Indiville hebben we ons toegelegd op het onderzoeken van de factoren die gedragsverandering kunnen bevorderen of juist belemmeren. We streven ernaar om beleidsmakers en organisaties te voorzien van waardevolle informatie die hen helpt effectieve interventies te ontwikkelen om gewenst gedrag te stimuleren en ongewenst gedrag te verminderen.
Voor dit type onderzoek maken we gebruik van het 7E-model. Dit model is ontwikkeld op basis van onze jarenlange ervaring met gedragsveranderingscampagnes voor overheden en non-profitorganisaties. Deze instanties hebben behoefte aan aanvullende acties en instrumenten naast communicatie-inspanningen wanneer ze een alternatief gedrag willen bevorderen. Het 7E-model combineert de meest waardevolle aanbevelingen uit andere modellen, zoals het Stages of Change-model, het Health Belief-model, de Theory of Planned Behavior, het Diffusion of Innovation-model en het Theory of Reasoned Action-model.
Een onderzoeksvraag binnen dit domein?
Bij maatschappelijk onderzoek worden interactieve tests gebruikt om de deelnemers actief te betrekken bij het onderzoek. Deze tests, zoals online quizzes of vragenlijsten, stellen deelnemers in staat om vragen te beantwoorden over hun attitudes, kennis en gedrag. De resultaten van deze tests kunnen worden gebruikt om deelnemers in verschillende profielen te plaatsen.
Interactieve tests kunnen ook dienen als communicatiemiddel of als onderdeel van een sensibiliseringscampagne. Door de deelnemers zelf te laten ontdekken welk profiel zij toebehoren, draagt dit bij aan hun bewustwording en motiveert het hen om hun gedrag te veranderen. Deze tests kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt in campagnes die gericht zijn op het verminderen van voedselverspilling, het verlagen van energieverbruik of het verminderen van afval.
Een onderzoeksvraag binnen dit domein?
Wat is de waarde van het product of de dienst voor de klant en hoe bepaal je de prijs voor premium dienstverlening? Bij Indiville maken we gebruik van verschillende methoden, of een combinatie daarvan, voor prijsonderzoek, afhankelijk van uw behoeften:
Conjoint-analyse: Dit is een statistische methode waarmee we de voorkeur van consumenten meten voor verschillende combinaties van prijs en productkenmerken.
Prijs-sensitiviteitsmeting: Met behulp van deze methode onderzoeken we hoe klanten reageren op verschillende prijspunten.
Prijselasticiteit: Met deze methode meten we hoe sterk de verkoop van een product of dienst afhangt van de prijs.
Prijsonderzoek wordt niet alleen gebruikt door bedrijven, maar ook door overheden voor het implementeren van beleid en regulering. Het kan bijvoorbeeld helpen bij het bepalen van de juiste tarieven voor overheidsdiensten zoals openbaar vervoer, afvalverwerking of subsidies. Daarnaast kan prijsonderzoek ook van waarde zijn bij het vaststellen van belastingtarieven, boetes, heffingen en subsidies.
Een onderzoeksvraag binnen dit domein?
U&A (gebruik en attitudes) onderzoek is een methodologie die wordt gebruikt om het gedrag, de houding, meningen en opinies van het algemene publiek te onderzoeken. Het hoofddoel is om inzicht te krijgen in hoe mensen denken, voelen en handelen met betrekking tot een specifiek onderwerp. Door dit onderzoek kunnen we beoordelen hoe mensen een bepaald onderwerp waarderen, welke associaties ze ermee hebben en hoe ze het vergelijken met andere onderwerpen.
Binnen dit type onderzoek voeren we ook segmentatie-analyses uit op basis van de gewenste uitkomsten. Deze analyses helpen bij het identificeren van groepen consumenten met vergelijkbare attitudes, zodat we beter kunnen inspelen op hun wensen en verwachtingen. Bovendien kunnen we bepalen welke groepen consumenten het meest vatbaar zijn voor bepaalde producten, diensten of marketingcampagnes.
Zowel overheidsinstanties, bedrijven als organisaties kunnen profiteren van dit type onderzoek. Het biedt inzicht in de opvattingen van het publiek over specifieke onderwerpen en helpt bij het bepalen van de beste aanpak om hierop in te spelen.
Een onderzoeksvraag binnen dit domein?
Bij onze PR-metingen richten we ons specifiek op bedrijven die oprecht geïnteresseerd zijn in de publieke opinie over verschillende maatschappelijke onderwerpen. We begrijpen dat het verhaal vaak genuanceerder is dan wat we op sociale media horen. Het waardevolle aspect van deze onderzoeken ligt vaak in de verrassende bevindingen die ze opleveren.
Samenwerking met PR-bureaus stelt ons in staat om gezamenlijk te bepalen welke onderwerpen we onderzoeken. Als onafhankelijk onderzoeksbureau voeren we het onderzoek uit en presenteren we de inzichten die uit het onderzoek naar voren komen. Deze inzichten vormen de basis voor persartikelen, podcasts, trainingen en andere communicatievormen.
Een onderzoeksvraag binnen dit domein?
Indiville biedt diverse hoogwaardige onderzoeksmethoden aan die toegankelijk zijn voor iedereen.
Focusgroepen
Een focusgroep is een gestructureerde discussie onder leiding van een gespreksleider, waarin een kleine groep mensen praat over onderwerpen die door de gespreksleider worden aangedragen. De interactie tussen de deelnemers speelt een belangrijke rol binnen een focusgroep.
Diepte-interviews
Met diepte-interviews krijgen we een grondig inzicht in individuele opvattingen, meningen en bevindingen. Diepte-interviews kunnen face-to-face of telefonisch worden afgenomen. Ze zijn semi-gestructureerd, wat betekent dat er geen standaard vragenlijst wordt gebruikt, maar wel een interviewgids met thema’s en onderwerpen die besproken moeten worden.
Research Community
Online onderzoekscommunities worden gebruikt om real-time, langdurige en diepgaande kwalitatieve inzichten te verkrijgen. In plaats van een grote groep mensen fysiek uit te nodigen voor een focusgroep, vindt de discussie plaats via een online platform dat beheerd wordt door een onderzoekscommunity.
Co-creatiesessies
Co-creatiesessies zijn samenwerkingsvormen waarbij alle deelnemers invloed hebben op het proces en het eindresultaat, zoals een plan, advies of product. Organisaties kunnen samen met klanten, cliënten of andere belanghebbenden iets realiseren door middel van co-creatie.
Etnografie
Bij etnografie geven we mensen specifieke taken gedurende een bepaalde periode. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat ze zoveel mogelijk betalingen met een kaart verrichten, een bepaalde dienst gebruiken of gaan winkelen. De deelnemers delen hun bevindingen op een online platform. Dit geeft inzicht in hoe mensen omgaan met producten en diensten.
Een onderzoeksvraag binnen dit domein?

Indiville BV
Maria Theresiastraat 123
BE-3000 Leuven
info@indiville.be
BTW BE 0554.809.415
Volg ons op LinkedIn