Impact bevraging Kinderrechtencommissariaat, Kenniscentrum Kinderrechten en Kinderrechtencoalitie

In volle coronacrisis sloegen het Kinderrechtencommissariaat, het Kenniscentrum Kinderrechten, de Kinderrechtencoalitie, Indiville en Bpact de handen in elkaar om de stem van kinderen en jongeren luider te laten klinken. “We kwamen per toeval terecht bij een eerder onderzoek van Indiville. De manier waarop ze dat inhoudelijk en op vlak van communicatie hadden aangepakt, beviel ons wel. We hadden ook meteen een klik omwille van de gemeenschappelijke interesse voor maatschappelijke thema’s.”

Het Kinderrechtencommissariaat wilde met het onderzoek heel uitdrukkelijk diverse doelgroepen bevragen. Ook kinderen en jongeren die in een leefgroep of een moeilijke thuissituatie leven bijvoorbeeld. De vragen werden zo opgesteld dat de onderzoeksresultaten achteraf voldoende gediversifieerd konden worden.

“Dankzij de inspanningen van Indiville en Bpact konden wij het onderzoek heel snel lanceren – middenin de coronacrisis. Het kwam duidelijk op het juiste moment omdat veel kinderen en jongeren (en hun ouders) toen het gevoel hadden dat zij vergeten werden in de beslissingen rond de coronamaatregelen.” De bevraging werd massaal opgepikt door middenveldorganisaties, overheidsinstanties, onderwijskoepels en media (o.a. Karrewiet en het VRT nieuws) en heeft daardoor veel impact gehad.

“Ten eerste qua zichtbaarheid: onze doelgroep heeft gemerkt dat het Kinderrechtencommissariaat effectief in staat is om veel kinderen en jongeren te bereiken (44.000 om precies te zijn) en te vertegenwoordigen.

Bovendien kregen onze adviezen veel aandacht. Zowel in het Vlaams Parlement, waar in de commissie Jeugd een speciale hoorzitting werd georganiseerd, als bij de onderwijskoepels bijvoorbeeld. Het feit dat acht op de tien kinderen en zeven op de tien jongeren aangaf terug naar school te willen gaan, was toch een erg belangrijk signaal.

Ten slotte gaf het onderzoek ook intern een boost: het feit dat we voor zo veel jongeren op zo’n korte tijd iets konden betekenen, is heel bemoedigend.”