Geldezel uitgebreid in de media

Indiville-onderzoek legt verontrustende cijfers bloot

In november 2019 voerde Indiville voor Febelfin een kort maar krachtig onderzoek uit bij 1782 Belgen tussen de 16 en 79 jaar, waaronder 503 jongeren tussen de 16 en 24 jaar. De resultaten vestigden de aandacht op het tot nu toe onderkende probleem van de geldezel.

1 op 10 jongeren bereid om geldezel te zijn

10% van de jongeren zwicht inderdaad voor het geld en zou zijn of haar bankrekening en bankkaart uitlenen. Criminelen gebruiken deze zogenoemde ‘geldezels’ dan om gestolen geld in handen te krijgen.

geldezel
Copyright: Febelfin

Geldezel is wijdverspreid fenomeen

7% van de totale bevolking is ooit al in aanraking gekomen het fenomeen. 3% werd zelf benaderd door ronselaars terwijl nog eens 4% mensen kent die aangesproken werden. 23% van alle mensen die benaderd werden, is ook effectief op deze vraag ingegaan. 

Jongens zijn makkelijker slachtoffer

Jongens lijken vatbaarder voor de mooie praatjes van criminelen dan meisjes. 8% van de meisjes lijkt er geen graten in te zien om geld te verdienen door hun bankrekening en/of bankkaart uit te lenen. Bij jongens ligt dat percentage op 14%.

Campagne via influencers

Febelfin start nu een campagne met influencers om jongeren te waarschuwen voor de ronselaars van geldezels. De cijfers en de campagne kregen veel weerklank in de pers.

“Febelfin: ‘onthutsende studie’ over jongeren als geldezels” – De Standaard

“En toen stond plots 20.000 euro gestolen geld op de rekening” – VRT NWS

“Bankenfederatie Febelfin waarschuwt: ‘Wees geen geldezel en spreek erover met je kinderen’. – Radio2-De Inspecteur

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief