Gedaan met bonussen en premies, verhoog het basisloon

Indiville voerde samen met Tempo Team en arbeidsmotivatie-expert prof. dr. Anja Van den Broeck (KU Leuven) onderzoek naar het optimaal functioneren van werknemers. Uit de resultaten blijkt dat plezier en motivatie meer impact hebben op de goede prestaties van de werknemers dan de verloning. Anja Van den Broeck gaat hier nu verder op in en houdt een pleidooi om premies en bonussen op de werkvloer af te schaffen en werknemers gewoon een hoger basisloon te geven.

Gedaan met bonussen en premies

Transparantie en eerlijkheid op vlak van verloning

Wie gemotiveerd is en met plezier elke ochtend opstaat om te (gaan) werken, hecht minder belang aan verloning (38%) dan wie minder werkplezier heeft (54%). Om gemotiveerd te zijn en zich gewaardeerd te voelen, hebben werknemers transparantie en eerlijkheid nodig, ook naar verloning toe. Weten waarom de een meer krijgt dan de ander, is belangrijk voor de tevredenheid omtrent het loon. Tot nog toe heerst daar vaak onduidelijkheid rond op de werkvloer, met alle gevolgen van dien. In de onderzoeksresultaten komt namelijk naar voren dat 1 op 3 Belgische werknemers niet vindt dat hij loon naar werken krijgt en 1 op 4 meent dat zijn loon niet eerlijk tot stand is gekomen.

Een hoger basisloon is effectiever

Volgens prof. dr. Van den Broeck is het geen slim idee om werknemers te motiveren met premies en bonussen. Aan de ingewikkelde prestatieverloningen houden werknemers uiteindelijk amper iets over, wat dus allesbehalve motiverend werkt. Als je wil dat werknemers probleemoplossend denken, creatief aan de slag gaan en gemotiveerd zijn, is het verhogen van het basisloon veel effectiever dan het verzinnen van allerlei premies. Maar het kan ook nog anders. “Andere vormen van waardering zijn net zo belangrijk om het werkplezier en de motivatie te verhogen. Medewerkers die uitblinken kunnen bijvoorbeeld meer autonomie krijgen om hun eigen takenpakket vorm te geven, of ruimere mogelijkheden om een opleiding te volgen”, vertelt Anja Van den Broeck in Het Laatste Nieuws.

Extralegale voordelen op maat

Ook extralegale voordelen zijn een goede motivator. Volgens Wim Van der Linden van Tempo-Team is inzetten op een individueel cafetariaplan voor werknemers een kostenneutrale manier om de tevredenheid over het loonpakket te verbeteren. Iedereen maakt namelijk voor zichzelf uit welke extralegale voordelen voor hem of haar interessant zijn. Zo kan een werkgever een bedrijfswagen aan al zijn werknemers aanbieden, maar als sommige werknemers steeds met de fiets naar het werk komen, is dat voor hen geen doorslaggevend voordeel. Zij zouden dan misschien meer baat hebben bij een elektrische fiets.

Boeiende jobinhoud geeft de doorslag

Maar wat geeft nu echt de doorslag om ergens aan de slag te gaan of te blijven? Dat blijft de jobinhoud. Zorg jij als werkgever voor een boeiende en uitdagende jobinhoud, dan gaan je werknemers gemotiveerd en met plezier elke ochtend aan de slag.

Benieuwd naar meer resultaten van dit onderzoek? Lees hier snel verder.

In de pers

Arbeidsmarktexperte: ‘Vergeet alle premies en bonussen, geef personeel een hoger basisloon’ – De Morgen

Arbeidsmarktexperte houdt opmerkelijk pleidooi: “Vergeet alle premies en bonussen, geef personeel een hoger basisloon” – Het Laatste Nieuws