Hoe ons alcoholgebruik tijdens de lockdown veranderd is
Onderzoek toont verontrustende drinkmotieven
Het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) deed met Indiville en Bpact twee keer kort na elkaar onderzoek naar het alcoholverbruik van de Vlaming: een keer net vóór en een keer middenin de lockdown. Zo kon het constateren dat ons alcoholgebruik tijdens de lockdown veranderd is.
Bij het vergelijken van de resultaten is er globaal weinig verschil te merken tussen het aantal glazen alcohol dat men per week dronk tijdens de lockdown en in de periode ervoor. Maar als we ze meer in detail bekijken, vallen enkele tendensen op.

Een kwart drinkt (bewust) minder
1 op de 4 Belgen geeft aan tijdens de lockdown minder gedronken te hebben dan ervoor. Omdat cafés en restaurants gesloten waren, maar ook omdat 35% aangeeft bewust voorzichtig te zijn omgesprongen met alcohol.
Een vijfde drinkt meer
1 op de 5 Belgen is tijdens de lockdown meer gaan drinken. De stijging is het opvallends bij hoogopgeleiden (28%) en in de leeftijdscategorie van 35-54-jarigen (27%).
Negatieve gevoelens spelen een rol
Wat uit het onderzoek duidelijk naar voor en verontrustend is volgens VAD, is het feit dat meer drinken vaak gelinkt is aan negatieve gevoelens als stress, eenzaamheid, verveling of spanningen in het gezin. VAD geeft aan dat dit een voorbode kan zijn voor ongezonde gewoontes en problematisch drinken en roept de overheid op om oog te hebben voor de negatieve rol die alcoholgebruik kan spelen in het mentaal welbevinden post-corona.
Een vergelijkend onderzoek nodig voor uw organisatie? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.