We sparen onze vakantiedagen liever op voor later

73% van de Belgische werknemers wil zijn vakantiedagen of overuren opsparen om dan later in zijn loopbaan op te nemen. Dat blijkt uit een tweejaarlijks onderzoek bij 2.072 werknemers in opdracht van HR-dienstenbedrijf Acerta, dat eind 2020 werd uitgevoerd. Loopbaansparen kan daarvoor de oplossing zijn, maar dat is nog niet in elke sector een optie.

Vakantiedagen opsparen voor later

Eerdere bevindingen uit hetzelfde onderzoek toonden aan dat werknemers hun toekomst niet rooskleurig inzien, dat 4 op 10 werknemers niet kunnen telewerken, dat 2 op 3 bereid is tijdelijk elders te werken tijdens de coronacrisis en dat diezelfde crisis zwaar weegt op het mentaal welzijn.

Coronajaar 2020

2020 was voor werknemers in heel wat sectoren een jaar waarin ze veel overuren klopten en vaak niet al hun vakantiedagen konden/wilden opnemen. Ellen Van Grunderbeek, juridisch adviseur bij Acerta legt uit: “Nogal wat werknemers waren in coronatijden en vooral in de strengste lockdownmaanden tijdelijk werkloos en in een periode van tijdelijke werkloosheid neem je geen vakantie. Voor wie kon blijven werken, was de lockdown ook geen aantrekkelijke periode om vakantie te nemen: reizen en uitstapjes waren onmogelijk, en werknemers die aan de slag bleven moesten er vaak de taken van collega’s bijnemen. En dan hebben we het nog niet over de zorg: het zorgpersoneel werkte in heel moeilijke omstandigheden en kreeg nauwelijks tijd om uit te rusten en vakantie te nemen.”

De oplossing: loopbaansparen

Loopbaansparen is een interessante piste, zowel voor de werknemer als voor de werkgever. Werknemers moeten op het einde van het jaar niet nog snel-snel al hun resterende vakantiedagen opgebruiken, maar kunnen die opsparen voor momenten in hun loopbaan waarop ze verlof beter kunnen gebruiken. Werkgevers kunnen op die manier een concentratie aan afwezigheden én het uitbetalen van overuren in tijden van crisis vermijden. Bij loopbaansparen kan je wel alleen de conventionele vakantiedagen – de extra dagen bovenop de wettelijk vastgelegde – gepresteerde overuren en vrije glijtijduren opsparen voor later.

Veel Belgische werknemers zien loopbaansparen wel zitten. Als het kon, zou 73% vrije uren en dagen opsparen voor een later moment in de loopbaan. 56% daarvan kijkt daarvoor op langere termijn en wil de opgespaarde tijd gebruiken om vroeger op pensioen te kunnen gaan.

Vakantiedagen opsparen voor later
Grafiek 1: stellingen in verband met loopbaansparen

Niet alle werknemers kunnen al loopbaansparen

In de zorgsector, die in 2020 bijzonder hard is getroffen door de coronacrisis, is loopbaansparen nog niet mogelijk. Daar wil de regering verandering in brengen. In het regeerakkoord deed ze dan ook een oproep aan sociale partners om loopbaansparen voor elke werknemer mogelijk te maken.

Sectoren waar loopbaansparen vandaag wel al mogelijk is:

  • PC 116 (arbeiders uit de scheikundige nijverheid)
  • PC 117 (arbeiders uit de petroleumnijverheid en -handel)
  • PC 200 (aanvullende sector voor de bedienden)
  • PC 207 (bedienden uit de scheikundige nijverheid)
  • PC 211 (bedienden uit de petroleumnijverheid en -handel)
  • PC 328.02

In de pers

Drie op de vier Belgen willen vakantiedagen opsparen voor later – De Morgen

Drie op de vier Belgen willen vakantiedagen opsparen voor later – Het Nieuwsblad

Drie op de vier Belgen willen vakantiedagen opsparen voor later – Gazet Van Antwerpen

Drie op de vier Belgen willen vakantiedagen opsparen voor later – Het Laatste Nieuws