Vrouwen zijn financieel minder goed voorbereid dan mannen

Elke zes maanden voert Indiville in samenwerking met levensverzekeraar NN een onderzoek uit naar de financiële gemoedsrust van de Belg. Dit jaar werden voor deze Barometer in totaal 3.132 Belgen tussen 18 en 79 jaar bevraagd op drie verschillende momenten: tussen 11 en 15 maart, tussen 8 en 15 april en tussen 11 en 15 september 2020. Wat blijkt? Dat er een opmerkelijk verschil is tussen de financiële gemoedsrust van mannen en vrouwen.

Vrouwen sparen minder dan mannen

Vrouwen sparen minder

Een van de conclusies van het onderzoek is dat vrouwen een pak minder sparen dan mannen. Bij vrouwen tussen 35 en 49 jaar is die achterstand het grootst. Op die leeftijd doen ze minder vaak aan pensioensparen dan mannen (56% vs. 62%), kunnen ze minder genieten van een aanvullend pensioen van de werkgever (45% vs. 54%) en beschikken ze opvallend minder over aandelen, fondsen, obligaties of andere financiële producten (24% vs. 35%).

Er zijn een aantal aspecten die het verschil verklaren: 35% van de vrouwen in die leeftijdscategorie geeft aan geen spaarreserves te hebben, 43% zegt dat ze aan het einde van de maand niet genoeg geld overhouden om te sparen of te beleggen en hun activiteitsgraad ligt opvallend lager dan bij mannen uit dezelfde leeftijdscategorie (77% vs. 87%).

Vrouwen sparen minder dan mannen
Grafiek: voldoende spaarreserves (zonder rekening te houden met eventuele vervangingsinkomens)

Bart Chiau, Senior Expert bij NN en professor aan de faculteit Economie van de UGent, legt uit hoe het komt dat net in de leeftijdscategorie tussen 35 en 49 jaar het grootste verschil zit tussen mannen en vrouwen: “Vandaag is het zo dat vrouwen in België nog steeds 10% minder verdienen per uur dan mannen. Tussen 35 en 49 jaar werken veel vrouwen ook deeltijds of nemen ze loopbaanonderbreking om bijvoorbeeld voor de kinderen te zorgen. Anderzijds is het ook de leeftijd waarop die kinderen starten met studeren en er dus veel kosten zijn. Daarnaast zien we dat onze consumptiemaatschappij zich nog steeds vaker tot vrouwen richt dan tot mannen. Vrouwen besteden dus vaker meer of minstens evenveel als mannen, maar omdat er minder binnenkomt, blijven er minder spaarreserves over. Dit is een algemene verklaring, uiteraard zijn er nog vele specifieke gevallen. Denk maar aan alleenstaande vrouwen met of zonder kinderen, zij hebben het vaak financieel moeilijk.”

Geef jezelf eens een score op je kennis over pensioenplanning

De manier waarop we sparen en ons geld beheren wordt ook sterk beïnvloed door onze financiële kennis. Slechts 19% van de Belgen geeft zijn financiële kennis een score van 8 op 10 of meer, 51% geeft zichzelf een score van 5 op 10 of minder. Daarbij geven vrouwen zichzelf steevast een lagere score dan mannen. Hoe ouder de Belg, hoe meer financiële kennis hij heeft. Maar, de kloof tussen mannen en vrouwen blijft, ongeacht de leeftijd.

Financiële kennis en planning noodzakelijk voor onze gemoedsrust

NN stelt dat door controle te houden over je persoonlijke financiële situatie, je automatisch ook voor je financiële gemoedsrust zorgt. Daarbovenop is het ook nog eens voordelig voor je portemonnee.

Maar wat heeft er nu een positieve invloed op je financiële gemoedsrust?

  1. Het hebben van een financieel plan en je eraan houden
  2. Over een tweede pijler beschikken
  3. Over een derde pijler beschikken 
  4. Aandelen, fondsen, obligaties of andere financiële producten hebben

Bovenstaande zaken worden ook beïnvloed door je financiële kennis en je financieel zelfvertrouwen. Om onze financiële gemoedsrust te vergroten moeten we dus met z’n allen aan de bak. De score van de Financiële Gemoedsrust Barometers lag in mei dit jaar op 60,1/100 en in november op 59,7/100.

In de pers

Vrouwen sparen minder dan mannen (en niet alleen omdat ze meer uitgeven) – Het Nieuwsblad

Vrouwen sparen minder dan mannen – De Standaard