Tekenbeet – Vlaming weet niet hoe hij teek goed moet verwijderen

80% van de Vlamingen verwijdert een teek verkeerd. 64% denkt – onterecht – dat je met een lange broek en lange mouwen geen tekenbeet kunt krijgen en controleert zichzelf niet na een activiteit in de natuur. Dat blijkt uit een onderzoek van Indiville in opdracht van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

teek - tekenbeet

 

Met de campagne ‘Wees niet gek. Doe de tekencheck‘ wil het Agentschap Zorg en Gezondheid mensen aansporen om zich te controleren nadat ze in de natuur geweest zijn. Het advies luidt: “Trek je de natuur in, controleer jezelf dan op tekenbeten, verwijder ze correct en volg ze op.” Het zou een gewoonte moeten worden na een boswandeling, maar ook als mensen in de tuin gewerkt of buitengespeeld hebben. De campagne geeft ook tips om teken correct te verwijderen. Zo hoopt men het risico op de ziekte van Lyme te verminderen.

Over het onderzoek

Het onderzoek van Indiville voor het Agentschap Zorg en Gezondheid peilde naar kennis en gedrag van de Vlaming inzake het voorkomen en behandelen van tekenbeten. De steekproef gebeurde aan de hand van een gestructureerde online vragenlijst die vijf minuten in beslag nam. Via de panels van Bpact en SSI vulden 1.093 Vlamingen ouder dan 18 jaar de enquête in.

Mail ons voor meer info over dit soort steekproeven? 

 

In de pers:

Waarom u op teken moet controleren en hoe u ze moet verwijderen‘ – VRT NWS

Controleer jezelf altijd op tekenbeten na een wandeling‘ – De Standaard

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief