Salariswagen versnelt vergroening wagenpark
Bedrijfswagens vergroenen sneller het wagenspark dan de vloot privéauto’s. Dat leert de derde enquête van de TrendWatchers’ Club bij meer dan 300 fleetmanagers en 700 gebruikers van een salariswagen. De komende maanden en jaren vergroent de vloot firmawagens: het aantal diesels daalt, terwijl benzinewagens, hybride wagens, elektrische wagens en auto’s aangedreven op aardgas terrein winnen.
De doorlichting van de Belgische autovloot, uitgevoerd door Indiville, toont aan dat de meerderheid van de fleet managers ervan overtuigd is dat ze het komende halfjaar minstens evenveel (65%) tot meer (21%) bestellingen voor nieuwe bedrijfswagens zullen binnenkrijgen. De grootste uitdagingen zien zij in hybride wagens (47%), wijzigende fiscaliteit (39%), de opmars van benzinemotoren (30%) en het mobiliteitsbudget (38%).
Een overgrote meerderheid van de werknemers (65%) staat open voor een mobiliteitsbudget. Met zo’n budget kiest de werknemer flexibel tussen verschillende vormen van vervoer van en naar het werk en voor zakelijke verplaatsingen. Opmerkelijk, want in België pendelt 68% van de werknemers met de wagen. De vraag is er, het aanbod (nog) niet. Slechts 10% van de bedrijven biedt een mobiliteitsbudget aan. 29% wil het invoeren. 61% is er helemaal niet voor gewonnen.
Ook al prijkt het mobiliteitsbudget op nummer drie in het lijstje uitdagingen van de fleetmanagers, toch biedt slechts een op de tien bedrijven een dergelijke multimodaal alternatief op de bedrijfswagen aan. Net geen 30% van de bedrijven werkt aan zo’n plan – de overgrote meerderheid wil dat binnen de twee jaar realiseren (69%). 61% van de bedrijven heeft geen plannen in die richting.
“GEEN KLEINERE AUTO AUB”
De vraag naar een mobiliteitsbudget mag dan groot zijn bij de werknemers, slechts een kleine minderheid levert in op de grootte van de bedrijfswagen (11% doet het daadwerkelijk in bedrijven waar een mobiliteitsbudget is ingevoerd, in bedrijven die werken aan een mobiliteitsbudget zegt 22% voldoening te nemen met een kleinere wagen).
Een derde van de werknemers die kiest voor een mobiliteitsbudget doet dat om de de kostprijs van zijn vervoer te verminderen (32%), een derde omwille van de grotere flexibiliteit (31%) en iets minder dan een derde omwille van het milieu (28%)
Wat moet zeker inbegrepen zijn in het mobiliteitsbudget volgens de werknemers?
Op deze zeven vlakken komen de huidige mobiliteitsbudgetten tegemoet aan de wensen van de werknemers. Maar er zijn ook grote verschillen tussen wens en werkelijkheid:
FISCUS HOUDT STUUR IN HANDEN
Als de vraag er is, wat houdt bedrijven dan tegen?
De Belgische fleetmanagers zien angst voor verandering en een onaangepaste regelgeving en fiscaliteit als grootste hindernissen voor het mobiliteitsbudget. 45% bepleit dan ook belastingvrijstellingen voor alternatief vervoer. 43% ziet heil in belastingvrijstellingen voor de gebruiker op basis van de besparingen die een mobiliteitsbudget het bedrijf oplevert. 27% opteert voor een mobiliteitsbudget met een vlaktaks voor alle transportmiddelen. 14% denkt dat het antwoord ligt in het zwaarder belasten van de bedrijfswagens.