Ranking slimste steden ter wereld – Blog Indiville
Omdat tegen 2050 zo’n 70% van de wereldbevolking in steden zal leven, dienen ze leefbaar en duurzaam te zijn en worden Slimme Steden een noodzaak. Sommigen doen het beter dan andere. New York, Londen en Parijs bijvoorbeeld vormen sinds enkele jaren de top 3 in de wereldranglijst, wat betekent dat zij op een reeks van indicatoren het best scoren. Niettemin is er ook voor hen nog ruimte voor verbetering. Alle drie doen ze het heel slecht op vlak van sociale cohesie, wat allicht te maken heeft met het feit dat het om internationale mega cities gaat, waar een hoge werkloosheid, dure eigendomsprijzen en een grote ongelijkheid de algemene regel zijn. Andere steden uit deze top 10 zijn San Francisco, Boston, Amsterdam, Chicago, Seoul, Genève en Sydney. In vergelijking met 2013 schuiven Kopenhagen en Los Angeles op (resp.+8 en +12), terwijl Dublin zakt van de 16de naar de 36ste plaats. Voor de volledige tabel met toelichting volstaat het te klikken op de volgende link.
Smart Nation
Singapore ziet het groots en richtte daarom afgelopen herfst het eerste Government Technology Agency ter wereld op, waar het uitgangspunt niet de technologie is, maar wel de vraag hoe technologie het dagelijks leven van zowel burgers als bedrijven kan verbeteren en bijkomend welke data hiervoor nodig zijn. Zo is er voor iedereen die getraind is in reanimatie en in het gebruik van een AED-defibrillator, de succesvolle myResponder app, ontwikkeld in samenwerking met de Singapore Civil Defense Force. Singapore kampt namelijk met een ouder wordende bevolking en zag de laatste twee jaar het aantal personen met hartaanval exponentieel stijgen. Hulpdiensten konden daarom niet altijd tijdig ter plaatse geraken, met alle gevolgen van dien. Dankzij de app kan nu iedereen in een straal van 100m rond het slachtoffer opgeroepen worden.
Jason Pomeroy, in Engeland geboren architect en tv-maker die in Singapore leeft, maakte een schitterende achtdelige tv-reeks over evenveel Smart Cities, waarin getoond wordt hoe een combinatie van technologie, cultuur en traditie de stad leefbaarder maakt.
Sinds 2010 werkt het Singapore-ETH Centre, een joint venture tussen Singapore’s National Research Foundation en ETH- Zurich, aan twee research programma’s : Future Cities Laboratory en Future Resilient Systems met de bedoeling om tegen de 100ste verjaardag van Singapore (2065), een leefbare verticale stad te creëren, waar openbaar vervoer niet nog enkel op de begane grond rijdt, maar ook op platformen die de gebouwen op verschillende hoogtes met elkaar verbinden. Niet voor niets spreken ze van Futuropolis.
Europa
Samen met een aantal Europese partners werkt de TUWien (Universiteit van Wenen) sinds 2007 vooral rond middelgrote Slimme Steden met tussen 100k en 500k inwoners, zoals Brugge en Gent. Ze publiceerden verscheidene Smart Cities rankings (2007, 2013 en 2014), die haast niet te vergelijken zijn door het gebruik van telkens andere data en indicatoren.
EIP-SCC is daarentegen wel praktisch en eveneens een interessante informatiehub, voor wie met de Smart City thematiek bezig is. Het staat voor Market Place of the European Innovation Partnership on Smart Cities and Communities en groepeert in 31 landen een 4000-tal partners, als steden, bedrijven, banken enz., rond zes actieclusters.