Peiling Het Nieuwsblad: Antwerpse politiek dreigt in de knoop te geraken

Bart De Wever blijft met N-VA de grootste partij van Antwerpen, maar zijn droomcoalitie met Open VLD en CD&V zit er na 14 oktober niet meer in. Dat blijkt uit een opiniepeiling uitgevoerd door Indiville in opdracht van Het Nieuwsblad. “Het wordt hoogst onzeker in Antwerpen.”

Een verlies van ruim zeven procent, tot nipt onder de 30 procent. Dat staat N-VA in Antwerpen te wachten volgens een peiling die deze krant liet uitvoeren bij meer dan 1.500 Antwerpenaren. Het is een score die een moeilijke puzzel legt mocht ze over twee weken bij de gemeenteraadsverkiezingen waarheid worden.

N-VA blijft wel de grootste partij, maar tegelijk gaat Groen fors vooruit en houdt SP.A vrij goed stand, ondanks de schandaalsfeer van de voorbije maanden. CD&V en Open VLD blijven op eenzelfde score hangen. Het resultaat is dat de huidige bestuurscoalitie haar meerderheid zou verliezen. Te­gelijk is aan de linker­zijde ook geen logisch alternatief mogelijk.

“Het blijft een peiling, we moeten de resultaten dus met een korreltje zout nemen”, zegt politicoloog Dave Sinardet (VUB). “Maar ze bevestigt wel de voorspelling dat het een aartsmoeilijke coalitievorming dreigt te worden.”

Meer lezen op de website van Het Nieuwsblad

De methode

De representatieve peiling werd van 17 tot en met 24 september 2018 online afgenomen door onderzoeksbureau Indiville bij 1.586 stemgerechtigde inwoners van Antwerpen. De steekproef werd gewogen naar stemgedrag bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012, geslacht en leeftijd. De maximale foutenmarge, voor een percentage van 50% en een vertrouwensgraad van 95%, is ca. 2,6 punten. Technische fiche peiling op de website van CUBE.