Opbouwen financiële kennis jongeren om financiële problemen te verminderen
Ongeveer de helft van de Belgische jongeren ligt wakker van zijn of haar financiële situatie. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van Febelfin bij 2.045 Belgen tussen 16 en 79 jaar oud, waarvan 750 tussen 16 en 30 jaar oud zijn. Het is volgens Febelfin belangrijker dan ooit om de financiële kennis van onze jongeren te verhogen, alleen dan zijn ze beter opgewassen tegen financiële tegenslagen in de toekomst.

Coronacrisis verandert toekomstperspectief jongeren
De coronacrisis heeft een flinke impact gehad op de leefwereld van de Belgische jongeren. Onder meer hun toekomstperspectief is op verschillende vlakken serieus veranderd: ze krijgen minder zakgeld, zitten vaak zonder studentenjob en hun eerste stappen op de arbeidsmarkt gaan moeizamer.
Als gevolg van de coronacrisis ervaart zo’n 61% van de jongeren financiële moeilijkheden. Bij 21% gaat het zelfs over zware financiële problemen. Vorig jaar had 45% het financieel moeilijk en 13% had zware financiële problemen. 34% van de jongeren is in 2021 regelmatig bang dat zijn bankkaart geweigerd zal worden in de winkel en 57% zegt niet of onvoldoende te kunnen sparen.
De Belg kent te weinig van financiën
Uit eerder onderzoek van mei 2020 bleek al dat jongeren over het algemeen weinig weten over financiën. Dat bevestigen de recentste onderzoeksresultaten. Ze brengen ook een veel breder maatschappelijk probleem aan het licht. De gemiddelde financiële kennisscore van de Belg is amper 6/10. Bij 40% ligt die kennis zelfs tussen 0 en 5/10. Bij jongeren zakt de gemiddelde financiële kennisscore naar amper 4,5/10. Er is ook een opmerkelijk verschil tussen mannen en vrouwen: vrouwen scoren een pak slechter op vlak van financiële kennis. Die kenniskloof begint vanaf de leeftijdscategorie 16-19 jaar en wordt nooit volledig goedgemaakt. Meer lezen over de financiële kenniskloof tussen mannen en vrouwen? Lees dan zeker ons artikel ‘vrouwen zijn financieel minder goed voorbereid dan mannen’.
Betrokkenheid cruciaal
Het hoogst behaalde diploma heeft invloed op het financiële kennisniveau. Wie over een master diploma beschikt, scoort gemiddeld 7,6/10. Voor iemand met een diploma hoger middelbaar onderwijs is dat slecht 5,8/10. Financiële vaardigheden vroeg in het onderwijspakket integreren is dus de boodschap!
Ook de graad van betrokkenheid met financiën heeft een impact op de score. Wie goed op de hoogte is van zijn financiële zaken houdt zich liever bezig met geldzaken en heeft minder geldproblemen. 44% van de jongeren is vandaag betrokken bij zijn geldzaken, dat is 11% meer dan vóór de uitbraak van de coronacrisis. Die heeft er dus voor gezorgd dat jongeren bewuster met geld omgaan.
Ouders zijn het eerste aanspreekpunt
Bij vragen over geld stapt 70% van de jongeren naar hun ouders. 84% leert dan ook thuis hoe ze met geld en bankzaken om moeten gaan. 20-plussers stappen ook wel al eens naar de bank voor financieel advies.
Hoewel jongeren met financiële vragen het eerst naar hun ouders trekken, wordt er thuis niet altijd even open gecommuniceerd over inkomsten, uitgaven en spaarreserves. En dat is nochtans wel nodig voor een goede financiële opvoeding.
Financiële educatie in het schooltraject
Maar ook de school speelt een belangrijke rol in de financiële opvoeding van de jongeren. Het is de ideale omgeving om juiste en betrouwbare informatie over geldzaken aan te leren. Op deze manier kan er ook een deel van de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen weggewerkt worden. Jongeren zullen namelijk op hetzelfde moment aan de opbouw van hun financiële kennis starten.
In de pers
Aantal jongeren in financiële moeilijkheden op jaar tijd met derde toegenomen – Het Laatste Nieuws
“Aantal jongeren in financiële moeilijkheden op jaar tijd met derde toegenomen” – Het Nieuwsblad
“Aantal jongeren in financiële moeilijkheden op jaar tijd met derde toegenomen” – Het Belang Van Limburg