Ons digitale leven is een blijver

Tussen 8 en 14 april van dit jaar ondervroeg Indiville in opdracht van Telenet 1.065 Belgen in het kader van een onderzoek over ons digitale leven tijdens én na coronatijden. In maart 2020 kwam de hele wereld in een digitale stroomversnelling. Maar hoe zien we het online en offline leven samenvloeien, nu het einde van de crisis steeds dichterbij komt?

Ons digitale leven is een blijver

Snakkend naar fysiek contact

Meer dan een jaar na het begin van de coronacrisis snakken we meer dan ooit naar fysiek contact. Van al dat online vergaderen, sporten, bijkletsen en aperitieven heeft de Belg serieus genoeg. Toch zal 6 op 10 zijn leven blijven vormgeven met online connectiviteit. 55% beseft meer dan ooit hoe belangrijk het internet voor onze samenleving is en 60% vindt het prima dat het online en offline leven na de crisis door elkaar zullen vloeien. Sommige online activiteiten zullen – misschien wel voorgoed – blijven, omdat ze praktischer en tijdbesparend zijn. Andere online activiteiten zien we liefst zo snel mogelijk op de schop.

Videobellen alleen nog als ’t echt moet

Wat centraal zal staan in de mix tussen online en offline, is dat we 100% zelf willen beslissen wat we online doen en wat niet. Zo wil 74% van de Belgen zodra het kan nooit meer ‘e-peritieven’. Dezelfde trend zet zich voort naar andere online activiteiten. We willen alleen nog videobellen voor het werk (85%) en voor contact met de grootouders (83%).

Ons digitale leven is een blijver

Toch was al dat online meeten niet voor iedereen zo slecht. 45% zegt door de digitale toepassingen tijdens de coronacrisis meer op de hoogte te zijn geweest van wat er in het leven van familie en vrienden speelde dan vóór de crisis. Ook grootouders hebben er duidelijk van genoten: 1 op 5 geeft aan dat ze een nauwer contact hadden met hun kleinkinderen.

We blijven aan de wandel in eigen land

Tijdens de eerste lockdown zijn we met z’n allen aan de wandel gegaan, het was dan ook zo goed als het enige dat nog mocht. 97% van de Belgen wil ook na de crisis blijven wandelen of fietsen met het gezin en vrienden. 75% wil ook al wandelend blijven vergaderen, brainstormen of bijpraten met collega’s.

Online maakt ons leven offline gemakkelijker

Online contact is vaak praktischer en tijdbesparend dan alles in real life te organiseren. Het is nu zaak om een ideale balans te vinden. Telewerk is alvast een blijver. 85% wil ook na de coronacrisis blijven telewerken. De online connectie speelt daar wel een belangrijke rol in. Dieter Nieuwdorp van Telenet legt uit: “We verwachten dat Belgen post-corona de digitale gewoontes die ze binnenshuis  ontwikkelden zoals telewerken, streamen, videobellen meer mee naar buiten willen nemen. Het is logisch dat ze dan ook onbeperkte connectiviteit verwachten  waar en wanneer zij dat willen.” 1 op 5 werkt vandaag soms buiten. 35% geeft aan dat niet te doen, omdat ze er te weinig of geen wifi-bereik hebben. Telenet kwam daarop met ONE: een nieuwe manier van connecteren in een veranderende wereld.

Bezorgd om schermtijd en cybercriminaliteit

Al die toegenomen online activiteiten brengen ook wel enkele bezorgdheden met zich mee. Zo maakt 1 op 2 zich druk over zijn schermtijd. Als het over kinderen gaat, stijgt dat zelfs tot 62%. Ook over cybercriminaliteit denken we meer na. 43% voelt zich steeds minder veilig online door berichtgeving over cybercriminaliteit, zoals phishing.

Het volledige onderzoeksrapport lees je hier.