Onderzoek: banksector heeft nog heel wat werk rond digitalisering

Het Leuvense innovatiebureau Needle Strategy onderzocht hoe de financiële diensten van de toekomst eruit zullen zien. Samen met onderzoeksbureau Indiville peilde Needle Strategy bij 1.025 Belgen naar hun kennis en gebruik van digitale bankdiensten, en naar hun houding tegenover nieuwe financiële technologieën. In een tweede fase werden nog eens 1.110 respondenten bevraagd.

Banken zijn hun diensten in sneltempo aan het digitaliseren. Maar het vertrouwen tegenover robo-adviseurs, chatbots, online leningen, slim sparen en andere nieuwe financiële technologie kan beter. Dat blijkt uit een onderzoek van het Leuvense innovatiebureau Needle Strategy. “Banken staan onder grote druk om snel en op grote schaal te digitaliseren”, zegt CEO Geert Desager. “Maar als ze willen dat die digitalisering ook doeltreffend is, zullen ze meer inspanningen moeten leveren om hun klanten vertrouwd te maken met nieuwe financiële technologieën.”

Digitalisering gooit de financiële sector helemaal overhoop. Banken onderzoeken volop hoe ze nieuwe technologieën kunnen implementeren. Dat om in te spelen op de opkomst van verschillende fintech spelers én om te voldoen aan de strengere regelgeving zoals Mifid II. Voorlopig manifesteert de technologische innovatie zich vooral achter de schermen, uit het zicht van de klant, maar chatbots en robo-adviseurs loeren al om de hoek.

 

Bron Bloovi: https://www.bloovi.be/nieuws/detail/onderzoek-banksector-heeft-nog-heel-wat-werk-rond-digitalisering