Met een bang hart richting pensioen

De nieuwe resultaten van de halfjaarlijkse Financiële Gemoedsrust Barometer van levensverzekeraar NN brengen aan het licht dat maar weinig Belgen vertrouwen hebben in een comfortabel pensioen. De ideale pensioenleeftijd voor de Belg is 61 jaar. Maar liefst 58% van de 3.132 bevraagde 18- tot 79-jarigen vreest echter geen comfortabel leven meer te kunnen leiden eens ze gepensioneerd zijn. Wat aan de oorsprong van die hoge cijfers ligt? Financiële onzekerheid.

Weinig vertrouwen in comfortabel pensioen

Vooral jonge generaties en vrouwen

Amper 16% denkt na zijn pensioen een comfortabel leven te hebben. Vooral jonge generaties tot 49 jaar en vrouwen zien de toekomst somber in. Hoe ouder we worden, hoe meer vertrouwen we krijgen. Al vreest nog steeds meer dan de helft van de 50- tot 64-jarigen voor een moeilijk pensioen.

Weinig vertrouwen in comfortabel pensioen
Grafiek 1: Ik heb er vertrouwen in dat ik na mijn pensionering een comfortabel leven zal hebben.

Wat ons dan het meeste zorgen baart? Onze financiële situatie. Slechts 18% van de Belgen gelooft dat de overheid de pensioenen zal kunnen blijven uitbetalen. Ook hier hebben vrouwen opvallend minder vertrouwen in de overheidssteun dan mannen.

Langere pensioenperiode

38% vindt dat hij zelf niet verantwoordelijk is om voor voldoende pensioen te sparen. 28% – voornamelijk Belgen die reeds op pensioen zijn – geeft daarentegen aan zelf geld bij te moeten verdienen om rond te kunnen komen. Ook al ziet de meerderheid van de Belgen hun financiële toekomst niet bijzonder rooskleurig in, er zijn er maar weinig die het heft in eigen handen nemen en beslissen om zelf te gaan sparen voor hun pensioen.

“Wanneer je 65 bent, zit je in de meeste gevallen nog boordevol energie en heb je tijd en ruimte om te doen wat je graag doet. Uiteraard kost dat vaak geld, denk maar aan hobby’s, reizen, uiteten… En nu we met z’n allen langer leven en de gemiddelde levensverwachting ondertussen al op 81 jaar ligt, zullen we in het tweede deel van onze pensionering opnieuw centen nodig hebben om onze zorgfacturen te kunnen betalen. Dat besef groeit naarmate we de pensioenleeftijd naderen. Het dringt tot ons door dat we mogelijks niet genoeg financiële middelen zullen hebben om die pensioenperiode te overbruggen en we moeten last-minute op zoek naar oplossingen, ” verklaart Bart Chiau, Senior Expert bij NN en professor aan de faculteit economie van de UGent.

Te weinig kennis en actie over pensioensparen

Hoeveel geld je nu eigenlijk nodig hebt om een comfortabel pensioen te leiden? 54% geeft aan geen idee te hebben. Bij de generatie tot 34 jaar stijgt dat cijfer tot 62% en bij vrouwen in die leeftijdscategorie zelfs tot 70%. Ook op vlak van pensioenplanning is de Belg vaak onwetend. 51% van de Belgen geeft zijn kennis over pensioenplanning een score van 5 op 10 of minder. Slechts 19% geeft zichzelf een score van 8 op 10 of meer.

Weinig vertrouwen in comfortabel pensioen
Grafiek 2: Het is duidelijk voor mij hoeveel geld ik zou moeten hebben voor mijn pensioen.

Die beperkte kennis is ook terug te zien in de inspanningen die Belgen leveren om zelf aan pensioensparen te doen. 42% geeft zichzelf slechte punten. Mensen die de pensioenleeftijd naderen, geven zichzelf betere punten. Maar nu de pensioenperiode door de stijgende levensverwachting als maar langer wordt, is het nodig om vroeger aan je pensioenspaarpot te beginnen.

In de pers

6 op de 10 Belgen vrezen geen comfortabel leven meer te kunnen leiden na pensioen – De Morgen

6 op de 10 Belgen vrezen geen comfortabel leven meer te kunnen leiden na pensioen – De Standaard

6 op de 10 Belgen vrezen geen comfortabel leven meer te kunnen leiden na pensioen – Het Laatste Nieuws