Lokale besturen scoren matig op tweede Corona Impact Monitor

Tussen 1 en 15 mei 2021 hebben 1.013 Vlamingen de online vragenlijst van de nieuwste Corona Impact Monitor voor lokale besturen ingevuld. Dit is de tweede keer dat Indiville in samenwerking met de andere leden van De Betrokken Partij en de UHasselt polst naar hoe bewoners de corona-aanpak van hun lokaal bestuur beoordelen. Wat blijkt? De gemiddelde Vlaming geeft zijn bestuur een matige score van 6,5/10.

Corona Impact Monitor 2021

Geruster, maar wel ongelukkiger

Als we kijken naar het algemeen geluksgevoel van de Vlaming tijdens de coronacrisis zijn de cijfers van 2020 (7,2/10) nog verder gezakt. In 2021 geven we ons geluk nog maar een 6,9/10. Een jaar verder in de pandemie, zijn we wel minder bezorgd om onze eigen gezondheid (5/10) en de gezondheidssituatie in onze gemeente (4,8/10) dan vorig jaar (6,2/10).

Grote vaccinatiebereidheid

52% van de Vlamingen heeft zich nog nooit laten testen op het virus. Zo’n 7% geeft aan al een keer positief getest te hebben en 69% kent iemand die het coronavirus heeft gehad. Er is in Vlaanderen veel bereidheid om zich te laten vaccineren. 77% zal positief ingaan op de vaccinatie-uitnodiging, 7% twijfelt nog en 7% heeft besloten zich niet te laten vaccineren. Bij de leeftijdsgroep van 35- tot 49-jarigen liggen de laatste cijfers het hoogst (10%).

Negatieve én positieve impact

Als we kijken naar welke impact corona op de mentale gezondheid van de inwoners heeft, zien we dat stress (43%), eenzaamheid (39%) en bezorgdheid omtrent de eigen gezondheid (36%) zijn toegenomen ten gevolge van de pandemie. Slechts de helft van de personen die aangeven psychologische hulp nodig te hebben (14%), zet ook effectief de stap naar een psycholoog (7%).

We doen meer online aankopen (49%), maken meer uitstappen in de natuur (42%) en nemen sneller de fiets (27%) dan voor de coronacrisis. Het gebruik van openbaar vervoer (32%) of de auto (30%), het totaal aantal aankopen (30%) en sportbeoefening (28%) zijn dan weer afgenomen.

Corona Impact Monitor 2021
Grafiek 1: Welke factoren zijn toegenomen/afgenomen als gevolg van de coronapandemie?

Matig tevreden over lokaal beleid

Vlamingen zijn maar matig tevreden over hoe hun gemeente of stad de coronapandemie heeft aangepakt, gemiddeld genomen geven ze hun lokaal bestuur een 6,5/10. Dat is wel al meer dan in 2020 (6,3/10). Voornamelijk op een alternatief vrijetijdsaanbod (37%) en de controle op de naleving van de maatregelen (30%) hebben de besturen te weinig ingezet. 58% vindt de communicatie van de lokale besturen over de coronamaatregelen wel correct en betrouwbaar en 55% zegt dat de regels eenvoudig terug te vinden zijn. Inwoners zien die communicatie het liefst via de Facebookpagina, het infoblad en de website van de gemeente verschijnen.

Wat nu?

De komende maanden moeten lokale besturen volgens de respondenten voornamelijk inzetten op de lokale economie (42%), jeugd (31%) en welzijn en inkomen (29%). Minder belangrijk is het lokaal toerisme en de mobiliteit. 2 op 5 wil meer investeringen zien in cultuur, sport en vrije tijd en zorg en opvang.

Corona Impact Monitor 2021
Grafiek 2: Op welke beleidsdomeinen moet jouw gemeente de komende maanden meer inzetten?

Het volledige rapport van deze Corona Impact Monitor lokale besturen download je hier.

In de pers

Bocholtenaar tevreden over aanpak coronapandemie – Het Belang van Limburg