Kwart van jonge “nieuwe stemmers” verkiest autoritaire leider boven democratie

Een kwart van jonge “nieuwe stemmers” gelooft niet meer dat democratie de beste bestuursvorm is. Ze verkiezen een autoritaire leider. Dat blijkt uit een onderzoek dat Indiville uitvoerde voor VRT NWS naar een grote groep Vlamingen, voornamelijk jongeren tussen 18 en 23 jaar, die op 14 oktober voor het eerst stemmen.

Merkwaardig genoeg zijn het bij de jongeren vooral de nieuwe Vlamingen die het meest interesse vertonen in de politiek. Dat blijkt ook uit het engagement van die groep in maatschappelijke organisaties: meer dan één derde van de jonge “nieuwe Vlamingen” zegt betrokken te zijn bij een partij, een milieubeweging of een mensenrechtenbeweging. Bij de algemene groep van jongeren die voor het eerst gaan stemmen, zakt dat engagement naar 20%.

Opvallend: een kwart van de jongeren gelooft niet meer dat democratie de beste bestuursvorm is. 26 procent kiest expliciet voor een autoritaire leider. Bij de jongeren met een beroepsopleiding stijgt dat aantal zelfs tot de helft.

Meer dan de helft van de jongeren vindt verkiezingen trouwens saai, en zelfs onder de jongeren die interesse hebben in de politiek, blijft dat 30%.

Meer op VRTNWS: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/10/01/first-voters/