Indiville doet grote VRT woononderzoek – Huurder moet bijna de helft van inkomen aan wonen spenderen

Huurders en alleenstaanden betalen relatief gezien het meest voor hun huisvesting. Dat blijkt uit een groot onderzoek over “De Vlaming en zijn woning” dat de VRT liet uitvoeren door Indiville. Verder blijkt dat 4 procent van de mensen verhuurt aan 30 procent van de bevolking. 1 op de 3 kopers kan dan weer rekenen op financiële steun van ouders of familie, voor gemiddeld 22 procent van de aankoopsom. Vanavond gaat op Eén het programma “Wonen.tv” van start.

Huurders spenderen gemiddeld 47% van hun inkomen aan wonen. Bij eigenaars is dat slechts 36%. Alleenstaanden betalen gemiddeld 43%, tegenover 36% voor samenwonenden. Het algemeen gemiddelde bij de Vlamingen ligt volgens de enquête (zie onder) op 39%.

In dit bedrag zijn de maandelijkse huurprijs of de afbetaling van de lening meegerekend, maar ook vaste kosten in een appartement (vooral huurders wonen in appartementen), elektriciteit, gas en water, en eventuele herstellingen of klein onderhoud, nazicht van de verwarming, of schoonmaak.

Hoe lager het opleidingsniveau, hoe groter de hap uit het totaalbudget: van 34% voor personen met een Master op zak, tot 43% of meer voor mensen met een heel laag diploma.

“Heel groot deel van bevolking betaalt aan heel klein deel”

4 procent van de mensen verhuurt aan 30 procent van de bevolking. “Wat betreft de huurdersmarkt, is er een manifeste vaststelling. Het blijkt dat een heel groot deel van de bevolking betaalt aan een heel klein deel”, zegt Jo Steyaert van Indiville, het bureau dat het onderzoek uitvoerde.

Dat vertaalt zich ook in een andere statistiek: amper 11 procent heeft een tweede woning, 9 procent als eigenaar en 2 procent als huurder. Van degenen die eigenaar zijn van een tweede woonst, kiest 43 procent voor een permanente verhuur.
Inkomen en huisdieren gevoelige kwesties

18% van de respondenten werd al eens geweigerd als huurder. Dat gemiddelde ligt hoger voor mensen met kinderen (27%), mensen zonder werk (27%) en nieuwe Vlamingen (35%). Bij een weigering heeft de verhuurder meestal vragen bij het inkomen of vermogen.

Opvallend: bij de redenen voor een weigering staan huisdieren op plaats 2, ruim voor huidskleur/afkomst/ras. En 3% geeft aan ooit geweigerd te zijn als huurder op basis van geslacht.

 

indiville

Meer op deredactie.be?

Huurder moet bijna de helft van inkomen aan wonen spenderen
Huurders zijn vaker de pineut
Voor onze droomwoning staan we probleemloos in de file
Ouders doen veel meer aan erfenisplanning