Meer schermtijd, meer buitenspelen, meer gezinsactiviteiten

Wat is de impact van de coronacrisis op het gezinsleven?

Aan het begin van de corona-lockdown onderzocht Indiville al de impact op ons sociaal en psychologisch welzijn. Deze peiling kreeg een vervolg in samenwerking met Gezinsbond. De opvallendste resultaten zijn samengevat in dit filmpje.

Impact coronacrisis op het gezinsleven

Verschuiving in tijdsbesteding

Terwijl veel ouders trachten een manier te vinden om zo efficiĆ«nt mogelijk thuis te werken, brengen hun kinderen duidelijk meer tijd door voor het scherm van tv (+66%), games (+39%) en smartphone (+34%). Maar er wordt ook meer buiten gespeeld (+64%). Bij 59% van de kinderen liggen de hobby’s stil.

Grootouders blijven dichtbij

Fysiek contact moet dan wel vermeden worden, 67% van de kinderen heeft wel wekelijks contact met de grootouders en bij 1 op de 2 gebeurt dit via de sociale media. 40% ziet mekaar ook nog altijd live, maar wel vanop afstand.

Met het gezin samen dingen doen

Tot slot lijken de resultaten er ook op te wijzen dat het gemis aan sociale contacten met vrienden deels wordt opgevangen door meer activiteiten in gezinsverband (+65%) dan in pre-coronatijden het geval was.

Over het onderzoek

De online bevraging gebeurde tussen 26 maart en 31 maart. De vragenlijst werd door in totaal door 2.355 personen ingevuld.

Wilt u ook voor en na corona vergelijken, nieuwe tendensen detecteren en alvast de toekomst voorbereiden? Onze digitale koffie staat klaar.