Hoe kijken inwoners van Beringen naar hun stad?

Beringen groeit en bloeit. Er wonen steeds meer mensen in de mijnstad en er wordt geïnvesteerd in waardevolle en duurzame projecten. Denk maar aan be-MINE, de nieuwe scholencampus in Beringen-centrum, Europa’s grootste indoorduikcentrum met 2200 tropische zoetwatervissen…  Om Beringen beter op de kaart te zetten en de eigen inwoners zo goed mogelijk van dienst te zijn , vroeg het stadsbestuur een communicatie- en citymarketingplan te ontwikkelen. Een opdracht die op het lijf geschreven was van RCA Group en Indiville.

 

avonturenberg-web

“Met het communicatie- en citymarketingplan willen we een dubbel doel dienen. We willen de inwoners van Beringen trots maken op hun stad én mensen van buiten de stad overtuigen van onze troeven om ze naar hier te lokken”, zegt Els Broekhoven, diensthoofd communicatie bij Stad Beringen.

RCA Group nam die opdracht ter harte. Om de juiste strategie te ontwikkelen, stelde het communicatiebureau een grondige analyse op. “RCA Group vertrekt altijd van sterke research. Daarom vulden wij onze eigen kwalitatieve audit van de communicatiemiddelen en onze interviews aan met een kwantitatief onderzoek om de mening van de Beringenaars te kennen”, zegt Sarah Op De Beeck, communicatieadviseur bij RCA. “Voor ons is Indiville een belangrijke partner als het gaat om bevragingen en onderzoek. Samen hebben we al heel wat succesvolle trajecten doorlopen, zoals het marktonderzoek en strategisch advies voor de intercommunale Limburg.net en de herinrichting van het Marktplein van Neerpelt. Ook voor deze opdracht lag de keuze voor Indiville voor de hand. Mede dankzij hun input kunnen we een plan opstellen dat voldoende draagvlak heeft bij de bevolking.”

Hoe kijken inwoners van Beringen naar hun stad? Dat was de rode draad doorheen het onderzoek dat Indiville uitvoerde in september. Waarover zijn ze tevreden en waarover niet? Hoe evalueren ze de communicatie vanuit de stad en via welke kanalen informeren ze zich? Hoe zit het met het uitgaansleven, de netheid, de sportinfrastructuur, de bereikbaarheid, de kinderopvang…? Zou je mensen aanraden om in Beringen te komen wonen? “Meer dan 1.100 inwoners namen de tijd om op onze vragen te antwoorden, een hoge respons”, zegt Jurgen Minnebo van Indiville, die samen met collega Jo Steyaert het onderzoek uitvoerde. “We stelden de resultaten van die bevraging voor aan RCA Group en Stad Beringen. Daarin zaten heel wat positieve elementen, maar ook opvallende uitdagingen. De respondenten hebben massaal gebruik gemaakt van de mogelijkheid om niet alleen kritieken, maar ook concrete suggesties voor verbeteringen aan te reiken. Die reacties en ideeën hebben we gebundeld in een koffietafelboek. Een inspiratieboek, zeg maar.”

Els Broekhoven: “Dat koffietafelboek is een schot in de roos. Het is erg interessant om de ongezouten en soms ongenuanceerde meningen te lezen. Het is aan ons om een lijn in de reacties te zoeken en te kijken of en hoe we daarop een antwoord formuleren. Het onderzoek bracht ook enkele zaken naar boven die sterker leefden dan we dachten. We hebben meteen actie ondernomen om te werken aan die verbeterpunten.”

beringen-rca-indiville