24.000 stilte-profielen op 1 dag

Grootschalig onderzoek naar de waarde van stilte

Op de vooravond van de Dag van de Stilte werden de resultaten bekend van ons eerste grootschalig onderzoek naar stilte-ervaring. De enquête ‘Stilte in Vlaanderen’ gebeurde in opdracht van de culturele vzw Tamara Trust.

« Het gebeurt zeer zelden dat mensen in een studie zulke hoge scores geven aan iets. Het gemiddelde cijfer van 8/10 en vaak zelfs 10/10 zegt iets over de nood aan rust bij de Vlaming. » – Jurgen Minnebo, Indiville

Opvallende resultaten

Rust is de belangrijkste reden waarom mensen de stilte opzoeken. En aangezien 4 op de 5 Vlamingen stilte associëren met de natuur, gaat 69% dan ook wandelen in de natuur om stilte te vinden. De helft wil zelfs meehelpen met het scheppen of bewaren van stilteplekken.

Stilte blijkt voor de Vlaming ook belangrijk om zich te kunnen afsluiten van de constante informatiestroom. Meer dan de helft van de jongeren zegt daar nood aan te hebben. Maar tegelijk gaat 78% van hen binnen het kwartier na het ontwaken online. Bij de Vlamingen van alle leeftijden is dat 45%.

Impact van het onderzoek

Als onderdeel van het onderzoek ontwikkelde Indiville ook een tool waarmee de Vlaming zijn stilteprofiel kan bepalen. Deze test werd via verschillende mediakanalen gedeeld en op dag 1 meteen door meer dan 24.000 personen uitgevoerd. De resultaten van de bevraging kregen ruime persaandacht.

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/10/21/stiltezoeker-of-prikkelzoeker-doe-hier-de-test/

Bij het onderzoek horen ook de theaterproductie « Silence, please » met onder meer tv-maakster Cath Luyten, filosoof Jean Paul Van Bendegem en pianist Jan Swerts. Bij het onderzoek horen ook het interviewboek « Silence, please » van Cath Luyten en de theaterproductie « Silence, please » met onder meer tv-maakster Cath Luyten, filosoof Jean Paul Van Bendegem en pianist Jan Swerts.

Over het onderzoek

Het onderzoek werd uitgevoerd bij meer dan 1.000 Vlamingen en is representatief naar leeftijd en geslacht, maar hogeropgeleiden en mensen uit Antwerpen en Oost-Vlaanderen zijn wel meer vertegenwoordigd.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief