Barometer brengt financiële gemoedsrust in kaart

Voor levensverzekeraar NN bevroeg Indiville 2076 Belgen over hun financiële gemoedsrust. “De gemiddelde Belg ervaart een beetje financiële gemoedsrust, maar er is nog ruimte voor verbetering. Want meer dan een vierde van de Belgen scoort minder dan 50 op 100”, zegt Colin Sanders.

Financiële gemoedsrust
Copyright: NN

Over het onderzoek

Het onderzoek werd ontwikkeld door Indiville en gevalideerd door professor Wim Marneffe van de UHasselt. De ene helft (1057) van de respondenten werd net voor de lockdown online bevraagd, tussen 11 en 15 maart 2020. De andere helft (1019) een maand later, tussen 8 en 15 april 2020. In september 2020 wordt de barometer herhaald om op lange termijn evoluties in kaart te kunnen brengen.

80% verwacht nieuwe financiële crisis

Een forse stijging van de staatsschuld en dreigende ontslagen en faillissementen: de Belg beseft dat de economische situatie precair is en ongunstig voor financiële gemoedsrust.

Meer dan de helft heeft amper spaarreserves

Uit het onderzoek blijkt dat de Belg het moeilijk heeft om te anticiperen op de financiële toekomst. Zo heeft 41% van de Belgen nooit tot zelden geld over aan het einde van de maand en 34% kan geen grote onverwachte uitgave aan. Een groot deel van de Belgen is dus niet in staat om te sparen, en kan geen beroep doen op reeds aangelegde spaarreserves.

Meer dan de helft van de Belgen (55%) kan niet meer dan drie maanden overbruggen met zijn huidige spaarreserves of weet niet hoeveel spaarreserves hij heeft.

financiële gemoedsrust Barometer
Voldoende spaarreserves (zonder rekening te houden met eventueel vervanginkomens)
Bron: NN

Aan de slag met financiële gemoedsrust

Op basis van het onderzoek raadt NN de Belgen aan hun financiële kennis op te krikken en een financieel plan uit te werken dat effectief gevolgd wordt. Tot nu toe beschikt 30% van de Belgen over zo’n plan.

Via nn.be/financiele-gemoedsrust kan iedereen alvast testen hoe het gesteld is met zijn financiële gemoedsrust en geeft NN praktische tips.