De energiecrisis heeft invloed op het pendelgedrag van werknemers in 1 op 2 bedrijven

Uit een tweejaarlijks onderzoek bij werkgevers uitgevoerd door hr-dienstenbedrijf Acerta en onderzoeksbureau Indiville blijkt dat thuiswerken in België steeds populairder wordt. Drie jaar na de eerste coronalockdown werken mensen die kunnen telewerken gemiddeld één of twee dagen per week van thuis uit. Brussel is de koploper wat betreft thuiswerk, met maar liefst 97% van de bedrijven die thuiswerk toestaan.
Interessant genoeg heeft de energiecrisis ook invloed gehad op het thuiswerkgedrag van werknemers. Ongeveer de helft van de Belgische bedrijven heeft werknemers die hun pendelgedrag hebben aangepast om kosten te besparen. Zo zijn werknemers bijvoorbeeld meer naar kantoor gekomen, hebben ze minder vaak de (eigen) auto gebruikt of zijn ze meer gaan douchen op het werk.
Een balans tussen werken op kantoor en vanuit huis
Uit het onderzoek is gebleken dat de meeste Belgen, drie jaar na de eerste lockdown, één of twee dagen per week vanuit huis werken en drie of vier dagen op kantoor doorbrengen. Slechts 27% van de Belgen werkt nog steeds drie of meer dagen per week vanuit huis. Bedrijven hebben zich inmiddels aangepast aan deze manier van werken en 63% van de ondernemingen verwacht dat de verhouding tussen thuiswerken en werken op kantoor in de toekomst hetzelfde zal blijven. Een kwart van de bedrijven wil hun werknemers meer op kantoor zien werken en 13% wil juist dat werknemers meer vanuit huis werken dan momenteel het geval is.
Daarnaast blijkt dat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest voorop loopt als het gaat om thuiswerken in België. Maar liefst 97% van de Brusselse bedrijven biedt hun werknemers de mogelijkheid om vanuit huis te werken. In Vlaanderen (76%) en Wallonië (72%) ligt dit percentage lager.


Hybride werkregeling krijgt positieve feedback van Belgische bedrijven
Volgens Ellen Van Grunderbeek, juridisch experte bij Acerta Consult, zijn de meeste Belgische bedrijven positief over de huidige hybride werkregeling. Thuiswerken heeft geleid tot meer vertrouwen in werknemers en meer autonomie voor teams, wat over het algemeen als positief wordt ervaren.
“Uit onze bevraging blijkt dat het evenwicht tussen thuiswerk- en kantoordagen in 44% van de gevallen wordt beslist op teamniveau, in 27% van de gevallen kiest de medewerker zelf welke balans hij/zij wil. De beste basis voor die keuze is wellicht de inhoud van het werk”, verklaart Ellen Van Grunderbeek.
Toch heeft thuiswerken ook nadelen. “Langs de andere kant kunnen mensen het gevoel hebben altijd beschikbaar te moeten zijn en dus niet (voldoende) kunnen deconnecteren van het werk. Dat maakt dat thuiswerk ook het leiderschapsmodel heeft veranderd”, concludeert Ellen Van Grunderbeek.
Energiecrisis verandert pendelgedrag van werknemers
Naast de coronacrisis heeft ook de energiecrisis een effect gehad op onze pendelgewoonten. Ongeveer de helft van de Belgische bedrijven heeft opgemerkt dat werknemers hun pendelgedrag hebben aangepast om kosten te besparen. Van deze bedrijven heeft 26% gemerkt dat werknemers meer naar kantoor komen om thuis energie te besparen, terwijl 22% ervoor kiest om een ander vervoersmiddel dan de eigen auto te gebruiken om brandstofkosten te besparen. Opmerkelijk is dat bijna één op de tien bedrijven (8%) een toename ziet in het gebruik van douchefaciliteiten op het werk door werknemers.

Toegenomen vertrouwen in werknemers die thuiswerken leidt tot blijvende hybride werkregeling
Uit het onderzoek blijkt dat leidinggevenden steeds meer vertrouwen hebben in werknemers die thuiswerken, wat bijdraagt aan het blijvende karakter van hybride werken. Maar liefst 88% van de werkgevers heeft vertrouwen in thuiswerkers, waarvan 65% veel vertrouwen heeft en 23% zelfs heel veel vertrouwen. Dit is een significante stijging ten opzichte van 2021 toen slechts 68% vertrouwen had in telewerkers.

Het onderzoek werd uitgevoerd op het Bpact Panel op een representatief staal van Belgische ondernemingen.