Belg gaat op vakantie steeds minder offline

Hoe vaak gaat de gemiddelde Belg op reis? Naar waar trekt hij het liefst en wat vindt hij belangrijk tijdens zijn vakantie? Indiville onderzocht het voor het derde jaar op rij voor de Touring Vakantiebarometer.

Zon- en strandvakanties in Europa nog altijd het populairst

96% van de Belgische vakantiegangers gaat minstens 1 keer per jaar binnen Europa op reis. Frankrijk (57%), Spanje (29%) en Nederland (27%) vormen de top-3 van favoriete vakantiebestemmingen. Zon- en strandvakanties blijven het populairst (23%), maar rondreizen zit in de lift (11% in 2017 tegenover 8% in 2016). Drie op vier vakantiegangers gaat nog altijd het liefst met de auto op vakantie (75%), gevolgd door het vliegtuig (63%), de trein (16%) en de bus (12%).

Online boeken en ‘online’ reizen

Gemiddeld 60% boekt zijn reis online en ook op de vakantiebestemming zelf brengen we steeds meer tijd door op het web. Sinds de roamingkosten binnen de EU wegvielen, is het dataverbruik van Belgen in het buitenland maar liefst verdrievoudigd. Ook opvallend: zelfs in vakantiebestemmingen waar wel nog (zeer hoge) roamingkosten gerekend worden, kunnen we het internet blijkbaar niet links laten liggen.  41% van de vakantiegangers laat zich ook op vakantie verleiden door sociale media. Bij de 18- tot 34-jarigen loopt dit zelfs op tot 71,3%.

Bezorgdheid neemt af

Terwijl in de vorige Vakantiebarometer het terrorisme ons reisgedrag nog enigszins bepaalde (17%), zien we dat de bezorgdheid in 2017 afgenomen is. Nog slechts 13% ligt er wakker van. We maken ons meer zorgen om ziek te worden (47%) op vakantie of betrokken te raken bij een ongeval (43%). Desondanks heeft 39% geen interesse in medische bijstand of pechverhelping in het buitenland.