Belg koopt milieubewuster dan twee jaar geleden dankzij ecocheque

Meer dan de helft van de werknemers die ecocheques ontvangen, heeft meer aandacht voor milieubelangen. Dit percentage ligt 15% hoger dan in 2017 (van 39% in 2017 naar 54% in 2019). Dat blijkt uit een studie waarin Indiville en Universiteit Hasselt onderzochten welke impact het bezit van ecocheques heeft op het aankoopgedrag van de consument.

ecocheque

 

Over de studie

De studie werd uitgevoerd in opdracht van de Belgische vereniging van de uitgevers van maaltijd- en ecocheques (Vouchers Issuers Association of kortweg VIA). Ze onderzocht de rol van ecocheques in de aankoop van elektroapparaten met een energielabel van A+ en meer, producten waarvoor de cheques het vaakst worden gebruikt.

Kans op ecologische aankoop 2x groter

Een hoge waarde aan ecocheques – vanaf 150 euro – geeft een kans van 80% dat de consument een ecologisch elektroapparaat koopt, blijkt uit het onderzoek. Terwijl de aankoopbereidheid voor identiek hetzelfde toestel slechts ongeveer 40% bedraagt wanneer men geen ecocheques ter beschikking heeft.

Veel voorstanders

Consumenten zónder ecocheques blijken een grote voorstander te zijn van het systeem. Twee derde van de consumenten die een minder ecologisch product kochten, gaf aan dat zij wél een ecologisch vriendelijk toestel (A+ label of meer) zouden hebben gekocht, mochten ze ecocheques hebben gehad.

 

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief